Det kan vi forvente os af den hektiske dagligvarebranche resten af året
Dette er et genoptryk af en tidligere artikel på RetailNews fra 16. juli - med en tilføjelse om Salling Groups nye strategi
Dagligvarehandlen gik på sommerferie med Coop-fyringer og -butikslukninger.
Og når branchen genoptager sin normale aktivitet på den anden side af sommerferien, er der igen store ting i vente fra aktørerne på markedet.
Blandt andet har Salling Group og adm. direktør Anders Hagh tidligere teaset for en ny strategi, som koncernen ventes at præsentere tirsdag 1. oktober.
- Vi har klare prioriteter for, hvordan vi fremadrettet skal udbygge vores markedslederposition og gøre os endnu mere relevante for flest mulige kunder, lød det fra Salling Group-direktøren tilbage i foråret.
Med tanke på Salling Groups egenkapital på over 12 mia. kr., er der helt sikkert noget stort i vente.
Mon ikke det på den ene eller anden måde omfatter koncernens 19 Bilka-varehuse, som i de seneste måneder alle har fået en overhaling på sit sortiment - en investering der har kostet et tocifret millionbeløb.
Netto-kæden er nemlig fuldt opdateret til det nye 3.0-koncept, og dertil forventes en lang række tidligere Coop-butikker at blive konverteret til netop nye Netto-ditto, hvis konkurrencemyndighederne tillader det.
Disse Coop-butikker overtager Salling Group
- 365discount
- Æbeløgade, København Ø
- Lemvig
- Gråsten
- Benediktsgade, Odense C
- Pandrup
- Vestbjerg
- Vorup, Randers
- Hedensted
- Ejby, Sjælland
- Enghavecentret, Vejle
- Faaborgvej, Odense
- Islands Brygge, Frederiksberg
- H C Ørsteds Vej, Frederiksberg
- Tommerup
- Herfølge
- Metropolen, København S
- Gistrup
- Hillerød
- Peter Bangs Vej, Frederiksberg
- Kibæk
- Smidstrup, Gilleleje
- Sæby
- Højby, Odense S
- Terndrup
- Kvickly
- Broen, Esbjerg
- Taastrup
- Slagelse
- SuperBrugsen
- Hobro
- Gørlev
- Næsby
- Midtbyen, Kolding
- Svinninge
- Butiksprojekter
- Amagerbrogade, København S
- Morud
Kilde: Coop/Salling Group
Rema 1000 i fremdrift
Adm. direktør i den fremadstormende discountkæde Rema 1000, Henrik Burkal, proklamerede tidligere på året, at man ville nå 430 butikker inden årsskiftet mellem 2024 og 2025.
Det har særligt været drevet af en lang række af konverterede Aldi-butikker - men butiksfremdriften fortsætter også ind i efteråret i år og tilmed også i 2025.
"Vi forventer at åbne yderligere små 20 butikker resten af året - og næste år har vi også planlagt et tocifret antal åbninger rundt om i landet," skrev Henrik Burkal på LinkedIn før sommerferien.
Dermed når Rema 1000 med stor sandsynlighed op i nærheden af - hvis ikke flere end - 450 butikker på landsplan.
Dermed intensiveres den tilspidsede discountduel mellem Netto og Rema 1000 blot yderligere med udsigten til, at begge parter lægger et tocifret antal butikker til sine porteføljer inden for de næste 18 måneder.
Læs også: Komplet Rema 1000-oversigt: Her er de bedst indtjenende købmænd
Opbremsning
En aktør, der imidlertid trækker lidt i håndbremsen, er den tyske discountkæde Lidl.
Her har ambitionen siden 2021 heddet 200 butikker i Danmark inden 2030.
Selvom den målsætning er intakt, har adm. direktør Jens Stratmann nu lagt sig fast på, at antallet af nyåbninger bliver færre i de kommende år.
- Vi går fra i fjor til nu ekstra 20 butikker på et år. Fra efteråret kommer vi retur til vores mere normale forløb. Da jeg kom til Danmark for tre år siden, havde vi 125 butikker og er nu på 160. Det har været en usædvanlig periode, sagde Lidl-direktøren til Finans tidligere.
Flere Spar-butikker
I Dagrofa-koncernen, den sidste af de fire store i dansk dagligvarehandel, besidder man også en kæde, der oplever tilvækst i butiksporteføljen.
Spar, der tilmed fejrer 70 års-fødselsdag i Danmark i dette kalenderår, ekspanderer også i sit netværk af dagligvarebutikker på landsplan.
Spar-kæden og franchise-konceptet
- Spar-butikkerne er lokale supermarkeder, der drives af købmænd.
- Der er over 130 butikker fordelt over hele Danmark.
- Størstedelen af Spars købmænd driver en selvstændig forretning i samarbejde med Spar-kæden.
- Som noget nyt kan man som købmand i Spar også vælge at blive franchisetager.
- For at overtage en franchise-butik skal man som købmand lægge et kapital på 250.000 kr.
- Hvis man derimod skal være selvstændig ejer af en butik, skal man selv betale hele beløbet for butikken, hvilket ofte løber op i millionklassen.
- Internationalt er Spar verdens største sammenslutning af selvstændige købmænd.
- Spars franchise-model er udviklet sammen med franchise-konsulenter med både dansk og international erfaring
Kilde: Spar Danmark
- Vi skal styrke vores koncepter, og når det er styrket, har vi også en ambition om at styrke vores butiksnetværk inden for de kommende fem til ti år, sagde Esben Keller i maj.
Det skal blandt andet ske gennem en større udrulning af kædens nyeste franchise-koncept, som - modsat den hidtidige købmandskontrakt - ikke kræver samme økonomiske ressourcer fra fremtidige Spar-købmænd.
Netop Spar-købmændene - og deres indtjening - har vi tidligere belyst her på RetailNews - en oversigt du finder ved at klikke på dette link.